بررسی انواع ترک ها در بتن

بررسی انواع ترک ها در بتن

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(7 رای)
سینا حسینی فرد

در این مقاله میخواهیم در رابطه با انواع ترک ها در بتن توضیح دهیم. همچنین می خواهیم در رابطه با ترمیم بتن نیز توضیحاتی را ارائه دهیم. به طور کلی بتن ها با توجه به میزان فشاری که به آنها وارد می شود، همچنین نوع تخریبی که دارند، بایستی ترمیم و تعمیر شوند. لذا با توجه به وسعت خرابی، انواع ترک ها می توانند متفاوت باشند. به طور کلی ترک ها حاصل از مقاومت پایین بتن، وجود بعضی از تنش ها و غیره می باشد که شما می توانید به صورت یک نشانه ظاهری آن را مشاهده نمایید.

انواع ترک ها در بتن می تواند به علت ترک بستگی داشته باشد. جالب است بدانید که حتی مراحل طرح تعمیر و ترمیم ترک نیز با توجه به همین علت ترک مشخص خواهد شد. حال می خواهیم انواع ترک ها در بتن را به شما معرفی کنیم و بگوییم که به چه علت این ترک ها به وجود خواهند آمد و اینکه مناسبترین تعمیر و ترمیم برای هر یک از انواع ترک ها چگونه می باشد.

معرفی انواع ترک ها در بتن

انواع ترک ها در بتن به شرح زیر است:

ترک خمشی

اولین نوع ترک، ترک خمشی می باشد. معمولاً در بتن هایی که مقطع آنها پایین بوده و همچنین تار کششی عرض زیادی دارند ایجاد می شود. به همین دلیل تارها به سمت همدیگر، همگرا شده که ممکن است این همگرایی به صورت گروهی یا تنهایی اتفاق بیافتد. همین امر باعث ایجاد ترک در بتن خواهد شد.

ترک برشی

نوع دیگر، ترک برشی می باشد. معمولاً این ترک زمانی اتفاق میافتد که مقطع بتن پایین می باشد. همچنین در ناحیه ای که برش ماکزیمم نام دارد، به صورت گروهی و یا تنهایی به سمت بالا و یا پایین گسترش خواهد یافت. این امر میتواند موجب بروز ترک برشی شود.

انواع ترک ها در بتن

ترک پیچشی

ترک دیگر، ترک پیچشی نام دارد. برای بتن هایی با عرض یکنواخت می باشد که نیرو به صورت مارپیچی وارد می شود و باعث ایجاد این ترک می گردد.

گاهی اوقات در میان انواع ترک های بتن ما می توانیم ترک مربوط به لرزش اتصالات میلگرد را مشاهده کنیم. میلگردها دارای اتصالاتی هستند که ممکن است بر اثر نیرو دچار لغزش و لرزش شوند. همین لغزش می تواند نوعی ترک در بتن را به وجود آورد.

ترک در طول تیر

نوع دیگر از انواع ترک ها در بتن، ترک در طول تیر نام دارد. این ترک می تواند به علت نبود تکنیک حرفه ای در زمان ساخت توسط مهندسین و همچنین مشکلات قالب بندی به وجود آید.

ترک کششی

ترک کششی یکی از رایجترین ترک ها است که به علت نبود اطلاعات کافی در زمان تولید بتن ها به وجود آمده که تحت تاثیر نیروی کششی و به سمت پایین ایجاد می شود.

ترک ستون

ترک ستون نیز جزو ترک های افقی به شمار می آید که می تواند بر اثر نیروی خمشی نیز ایجاد شود. این ترک ها معمولاً به صورت اریب، جانبی و به سمت پایین هستند.

ترک های خوردگی

نوع دیگر انواع ترک ها در بتن، ترک های خوردگی نام دارد. این ترک ها بسیار آماتور بوده و کیفیت پایین متریال بتن را نشان خواهد داد.

ترک های خمشی در دال و ترک های بالای خمشی در دال نیز دو ترک کاملاً شبیه به یکدیگر هستند که بر اثر اضافه بار و عدم توزیع ناکافی میلگرد ها به وجود خواهند آمد.

نوع دیگر ترک ها، ترک های جمع شدگی در حال طراحی می باشند. زمانی که میزان آب موجود در ملات بتنی زیاد است، این ترک ها به وجود خواهند آمد.

البته ما انواع ترک ها در بتن را می توانیم در سطوح بتنی نیز مشاهده کنیم که به نام های ترک های خمیری، ترک های جمع شدگی ناشی از خشک شدن آب در بتن، ترک جمع شدگی ناشی از کربناتاسیون و همچنین ترک های حرارتی می باشند.

تعمیر و ترمیم انواع ترک ها در بتن

ترمیم انواع ترک ها در بتن

همانطور که گفته شد تعمیر ترک ها با توجه به انواع ترک ها در نظر گرفته خواهد شد. اگر ما بتوانیم به درستی انواع ترک ها در بتن را تشخیص دهیم، مسلماً از روشهای در خوری برای تعمیر آنها استفاده خواهیم نمود. این روش ها اگر مناسب باشند، میتوانند از بروز بسیاری از حوادث ناگوار جلوگیری نمایند.

همچنین این تعمیرها می توانند دائمی و یا طولانی مدت باشند. در غیر این صورت اگر روش مناسبی برای تعمیر ترک ها استفاده نکنیم، ممکن است در کوتاه ترین زمان مجدداً ترک ها بروز نموده و حوادثی را به وجود آورند. پس عدم استفاده از روش مناسب برای تعمیر انواع ترک ها در بتن می تواند موجب یک تعمیر موقتی شود که با خطرات بروز حوادث و همچنین افزایش هزینهها مواجه خواهیم شد. به طور کلی با توجه به اینکه چه نوع ترکی داشته باشیم از روش های زیر برای تعمیر ترک ها در بتن استفاده خواهیم نمود:

  1. بخیه زدن
  2. تزریق رزین اپوکسی
  3. حفاری و اتّصال
  4. پر کردن با گروت
  5. خورانش ثقلی
  6. افزودن میلگرد محاسباتی
  7. مسیریابی و آب بندی

موقعیت انواع ترک های بتن

انواع ترک ها در بتن میتوانند ناشی از موقعیت ترکها نیز باشند. به این صورت که ما میتوانیم ترک های عمیق، ترک های ثابت، ترک های مویی معمولی را نیز مشاهده کنیم. ترک های عمیق همان ترک هایی هستند که میتواند دلیل آنها نشست پی در پی ساختمان باشد که بسیار خطرناک بوده و سلامت ساختمان را به خطر میاندازد. ترک های ثابت نیز معمولاً به علت نشست پی ساختمان ایجاد خواهند شد و پدیدههایی چون رطوبت و فشرده شدن نیز میتواند باعث به وجود آمدن آنها باشد. ترک های مویی معمولی همانطور که از نامش مشخص است، ترک هایی سطحی بوده و چندان خطرناک نیستند. عواملی چون انقباض و انبساط، رطوبت خشک شدن و غیره میتواند باعث ایجاد آنها شود.

ترک های بتن در ساختمان

به طور کلی اگر بخواهیم انواع ترک ها در بتن ساختمانی را کامل بررسی کنیم، با دو نوع ترک به نام سازه ای و غیر سازه ای مواجه خواهیم شد. همچنین از نظر ظاهری ما ترک های افقی، ترک های عمودی و ترک های مورب را خواهیم داشت. ترک های افقی ترک هایی هستند که در طول دیوار به صورت افقی ایجاد می شوند. ترک های عمودی، ترک هایی هستند که هم راستا با ارتفاع دیوار و در راستای عمودی ایجاد خواهند شد. ترک های مورب نیز دارای زاویه معمولاً ۴۵ درجه بوده و بسیار خطرناک هستند. هر کدام از این ترک ها می توانند علت های مشخصی را با خود به همراه داشته باشند که ما با توجه به نوع ترک میتوانیم عیب بتن را نیز برطرف سازیم.

اشتراک در شبکه های اجتماعی:
با مجله راه و ساختمان در ارتباط باشید...
افزودن نظر:
captcha